2011. november 9., szerda

Kultúra utcája - a Smárton Trió és Harcsa Veronika a Kertben




A Rádió Q-n ezen a héten indult útnak egy remek programajánló műsor, a Kultúra utcája, amit ezentúl minden kedden 19 és 20 óra között hallgathattok és amely elég sokat foglalkozik majd a szimplás ügyekkel is. Tegnap, mivel a Smárton Trió és Harcsa Veronika koncertezett a Kertben, a műsorban is megszólaltattuk őket, pontosabban Zsuffa Péter, aki most már nem csak zenei idegenvezetőként működik, hanem a műsor házigazdájaként is funkcionál.

Smárton trió zenéje a nagyvárosi lét akusztikus megfogalmazása, finom jazz keveredik dekonstruktív poppal, hippi rockkal, sok improvizációval fűszerezve, tehát egy nagyon is összetett zenei kompozícióról van szó, és ehhez csatlakozott Harcsa Veronika, aki a műsorban elmondta, hogy a jazztanszakon ismerkedett össze Sütő Mártonnal, tehát szakmai kapcsolatuk most már 4-5 éve tart. Korábban is dolgoztak már együtt a Smárton Trió egyik korábbi lemezével kapcsolatosan, valamint az MR2 Akusztik c. műsorában is felléptek közösen - vagyis szoros az együttműködés a Trió és Harcsa Veronika között. Veronika kiemelte még az Utolsó idők című Mátyássy Áron által rendezett filmet; e film zenéjének elkészítésében szintén együttműködtek. Szó esett még a műsorban könnyedebb dolgokról is, visszatapsolásról, sok aprócseprő  dologról, ami megkönnyíti vagy épp megnehezíti az előadók életét. Zsuffa Péter természetesen nem hagyott nyugtot Sütő Mártonnak sem, akit épp a koncertre való készülés közben "zargattak", s aki elsősorban azt emelte ki az esti fellépéssel kapcsolatosan, hogy ebben az esetben nem egy "szétgyakorolt" produkcióval rukkolnak elő a Szimpla közönségének - s hogy nem is ez a lényeg; hanem hogy olyan dolgok születhessenek, melyek nem csak a közönség számára okoznak meglepetést, hanem egyértelműen a zenészek számára is, s ami általában azért mégis pozitív hatást vált ki a hallgatóságból... Kiemelte még, hogy a Trió számára ez egy felkészülési, átmeneti időszak, de erre is egyértelműen szükség van ahhoz, hogy aztán kellően összeállhassanak a dolgok.

Íme egy kis ízelítő a tegnap koncertből; mindenki leellenőrizeti, aki nem volt jelen, hogy miként is sikerült ez az izgalmas vállalkozás.






Hallgassátok minden kedden a Kultúra utcáját a Rádió Q-n, és persze gyertek a Szimplákba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése