2012. március 3., szombat

ErasMUST - nyílt művészeti tér a Kávézóban


Egy egészen új kezdeményezés kezd kibontakozni a Szimplában, azon belül is a Kávézóban. Egy olyan nyílt művészeti tér kialakítása zajlik, ami elsősorban a külföldről érkező vendégeket várja. Erről, a Share and Show Night, azaz ErasMUST-nak elnevezett, heti rendszerességgel megrendezésre kerülő programról kérdeztem Simon Gyurit, aki egyébként is igen sokféle programot, koncertet szervez a Szimplákba. Kérdésemre, hogy mikor is fogalmazódott meg benne egy ilyen összművészeti tér kialakítása, egy rövid történettel válaszolt: tavaly zenészként vett részt egy egyestés kiállításon Budapesten, melyet itt élő külföldi diákok szerveztek, ahol is megtekinthetők voltak képek, installációk, performanszok, illetve élőzene is szólt egész este. Ad hoc jelleggel működött ez a sorozat egy polgári lakásban – illetve egyetlen alkalommal egy szórakozóhelyen –, és ez adta az inspirációt ahhoz, hogy kezdeményezze egy ehhez hasonló tér kialakítását, ahol a külföldről ide érkező tanulók heti rendszerességgel megmutathatják magukat és az alkotásaikat – és erre a Szimpla kávézó lenti része kiválóan alkalmasnak bizonyul. Gyuri úgy fogalmazott még, hogy az erasmusosok egy nagyon izgalmas csoport, mivel rengeteg új inger éri őket; nyitottak, viszont nincsenek meg a csatornáik, ahol rendszeresen kapcsolatot tudnának teremteni egymással és az itteniekkel, illetve ahol meg tudnák mutatni az alkotásaikat. Arra a kérdésre, milyen programok is várhatók; elmondta, hogy ő szervezőként mindenre nagyon nyitott, és talán az volna igazán jó, ha olyan események történnének, melyek a szervezőknek eszébe sem jut, ha a rejtett energiák felszabadulnának – és kiállítások, vetítések, performanszok, vitakörök, színházi előadások, összehasonlító költészeti programok, nyelvismereti játékok, koncertek jönnének össze hetente, és a Szimpla kávézó a külföldi vendégek számára is egy biztos találkozási ponttá válna. Gyuri kihangsúlyozta, hogy ez egy önszerveződő dolog kell, hogy legyen; leviszünk festéket, rajzlapot, vásznat, ecsetet és mindenkit arra ösztökélnénk, hogy megnyíljon. Az a cél, hogy mindenki tevékenyen töltse nálunk az idejét, és a résztvevők megvalósíthassák, amit ők maguk szeretnének, illetve ők választhassák ki pl. a zenéket. A ,,cél”, hogy Ők alkossák meg/alakítsák ki a teret, ahol találkoznak/szórakoznak.


Ennek a megszervezésében azonban mégiscsak lesz egy kis segítségünk, például a MOME Intermédia tanszékének egyik csoportja, melyet Allan Siegel vezet, és ez egy kifejezette külföldről érkező diákokból összeálló közösség. Az itt tanuló külföldi diákoknak az ErasMUST egy gyakorlóterep lehet mind kommunikációs, mind ismerettségi, mind tanulmányi szempontból.
Ugyancsak együttműködünk az Útilapu Társasággal.

A sorozat állomásai csütörtökönként lesznek a Kávézóban, nagyjából 21 órától, de nincs kötött időpont, mivel minden alkalommal más esemény várható és a résztvevők tevékenységétől függ, mikor is kezdődik, és hogy mi is várható pontosan. Adjatok hírt erről Ti is, hogy egyre többen legyünk - nemsokára bővebb infóval jelentkezünk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése