2012. november 25., vasárnap

Outdoor Inhales: Összetett sportcsomag Erdélyben -




Október végén négyfős csapatunk egy felszerelésekkel teletömött kombi autóval kiutazott Erdélybe, a székelyföld közepére, Parajdra. Szállásunkat és ’alaptáborunkat’ egy faluszéli, hegyoldalban épített fafűtésű faház adta. 

Innen indítottuk túráinkat, amelyeknek tengerszint feletti csúcspontját a Csalhó-hegység 1900 méteres Tóka-csúcsa adta, amit jelzett trekking-útvonalon értünk el. Korai indulással 200 kilométert autóztunk oda-vissza és 1400 méteres szintkülönbséget tettünk meg fel- és le, egy nap alatt. A csúcstömb alatt, körülbelül 1800 méteren, a hihetetlenül szép időjárás jóvoltából fesztelen boulderezésbe kezdtünk. 

A boulderezés a hegymászás egyik ága. Különböző nehézségű mászó-fogások, lépések- és megoldások sorozatát jelenti, ezek az úgynevezett ’kunsztok’, mindezt a talajtól számított 4-5 méteres magasságig. Felszerelésigénye minimális: hegymászó cipő, magnéziás zsák, némely esetben hordozható szivacs az esések enyhítésére.  Összeszokott mászók egymás esését irányított elkapásokkal is enyhítik. A mászó alatt közvetlenül társa áll, feltett kezekkel, figyelve a mászó mozgását, követve helyváltoztatását, miközben folyamatosan fel van készülve az esésre. A leeső mászót hónaljánál elkapva lehet tompítani és irányítani. A teremben történő, szivaccsal biztosított és műfogásokkal borított pár méteres falmászást is boulderezésnek hívják.

Az erdélyi dombok és a napsütéses idő a szélviszonyoknak is kedvezett, ami nem sokáig engedte, hogy a csomagtartóban pihenjenek a siklóernyők. Feszültek a zsinegek, nyíltak az ernyők, és már ment is a szaknyelven ’kutyázásnak’ hívott mutatvány. A lényege az, hogy felemelve az ernyőt az ráüljön a szélre, és a két fékező zsinórt irányítva illetve lábmunkával az ernyő alá állva folyamatosan a levegőben tartsuk az ernyőt. Ebből a helyzetből magasabb domborzati pontokról bármikor el lehet startolni. Egy hosszúra nyúló kutyázás igen komoly erőnléti edzéssel ér fel. 

Slackline szettjeink sem pihentek sokat, Gyönyörű környezetben, a naplementéket megvárva próbálgattuk a különféle mozdulatokat és mozgássorozatokat. Ennek a sportágnak az előnye, hogy könnyen elérhető, két stabil fát, jó időt, jó társaságot és némi elemózsiát igényel mindössze. A slackline három fő ágazatra osztható. Rugalmas hevederen átlag 15 méteres fesztávon történik az úgynevezett tricklining, vagyis trükközés. A jógaszerű mozdulatoktól egészen a szaltóugrásokig mindent magába foglal, ami akrobatikus és látványos. Az számít haladó trickline-osnak, aki a különféle ugrásokat össze tudja kötni egy mozgássorozattá, és egy ugrással-érkezéssel csak egyszer érinti a hevedert, ezek az úgynevezett kombók. A másik két ágazat a longline és a highline.

Előbbi a minél hosszabb fesztávon történő sikeres feszítést és végighaladást jelenti föld felett, ami így is eléri a 2-3 méteres magasságot. A highline pedig minél hosszabb feszítést jelent minél magasabban, fákat összekötve vagy tátongó sziklaszurdokok felett. A highline eseményeket komoly mérnöki munka előzi meg, mivel itt az ember a hevederhez van biztosítva, és egy esésnél több tonnás erők léphetnek fel, amit magának a hevedernek és a két végpontnak egyaránt bírnia kell. Pláne, hogy itt sem maradhat trükk szárazon, főként az úgynevezett ’szörfözést’ űzik, amikor is több méteres kilengetéssel maradnak egyensúlyban. (A longline világrekordja 500 méter, a highline-é 100 méter, 100 méter magasan.)

Terék Nándor  - az Outdoor Inhales vezetője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése