2013. január 31., csütörtök

Februári koncertek a Kertben - Szimpla Garden Hits válogatás

Tavaly megjelent a Szimpla Garden Hits, az első szimplás válogatáslemez. Ezen a korongon olyan bandák muzsikái hallhatóak, amelyek elsősorban népzenei gyökerekkel bírnak, és itt az ideje, hogy visszahívjunk sokakat, akik szerepelnek az albumon, hogy újra fellépjenek a Szimpla kert azóta megújult koncerttermében, s hogy megmutassák, milyen irányba is mozdultak el az elmúlt egy év során, no meg, hogy szórakoztassanak, lenyűgözzenek minket és persze titeket. A rövid, de annál pörgősebb februárban szerencsére jó néhány banda eljön hozzánk:




Iparkutya

A Szimpla és sok mindenki más egyik kedvenc csűrdöngölős zenekara az Iparkutya. Épp befejezik a lemezüket, amit szintén a Szimplában készítenek, itt vették fel azt a sámánisztikus számot is, amit a piros 7-es buszhoz írtak, ez szerepel a Szimpla Garden Hits-en. Ennek a zenekar a muzsikája nem csak attól világzene, hogy remek balkáni és egyéb hangulatú számokat játszanak szaxofonon, didgerdoon, perkákon, hanem attól is, hogy sokat koncerteznek külföldön, mert mindenhol a zene és vidámság nyelvén szólalnak meg.


Február 5 kedd, 20:30






Őskestar

A Szimpla Garden Hits-en szereplő egyik legtetemesebb művet ők adták a lemezhez. Abban a számban (Babovo) benne van minden, amit tudnak a balkáni energiáról, a technóról, a szertartás-zenéről, a szerelemről és drámáról, és annak is tanúbizonyságát teszik, hogy mindezt profin csinálják.  Az Őskestar koncertjein míg letáncoljuk a lábunkat és idegen embereket ölelgetünk gyakran csettintünk a nyelvünkkel, mert annyira jól vezetnek minket mindenféle zenei világokon át, hogy már nem is győzzük tudni, hogy éppen hol járunk. Az ország egyik legszínvonalasabb zenekaráról van tehát szó.

2013 Február 6 Szerda, 20:00h




Góbé

A góbé zenekar lehetne a magyar táncházak Manu Chaoja, de szerencsére nem erre törekszik, hanem arra, hogy úgy legyen vidám, hogy közben a zenéjük igen szellemes és színvonalas. A lemezt egyébként ők nyitják, mert pontosan kifejezik; milyen hozzáállással kell muzsikálni, és hallgatni. Annyira közénk való ez a csapat, hogy ők az egyetlenek, akik havonta lépnek föl a Szimpla kertben, mert ide hazajárnak, s ők az egyik ok, ami miatt ez az otthonunk.

2013 Február 11 hétfő, 20:00h.





SMÁRTON + JUHÁSZ GÁBOR

Sütő Márton mindig a legjobb formában van, szóval most sem kell másra készülnünk. Ezúttal egy mesterét hívta el, hogy együtt nézzék meg, mire is jutott az elmúlt pár évben. A koncepció a következő: 10 éves a Smárton trió - a jubileumi koncertsorozat első állomása: Smárton trió love & death valentine's special vj-set. Mit tegyek, ha szerelmemet megharapja egy zombi, majd ő akar megharapni?! Improvizált auditív hallucinációk Varga Vince Aka Haze vetítésére. Ő is szerepel a lemezen, dalával meghatározza annak hangulatát.


2013 Február 12 kedd, 20:00h




BADICS-PREMECZ-CSÓKÁS TRIÓ (EX KÉKNYÚL TRIÓ)

Hihetetlen, hogy Premecz Mátyás mindenféle zenébe bele tud illeszkedni, hol lírával, hol kemény rázással. Bár sokoldalú, stílusáról hamar fel lehet ismerni, ez a stílus pedig olyan, mintha mindig is ezt hallgattuk volna, vagy ezt akartuk volna hallani. Egyértelmű, hogy a mi kis Szimpla Garden Hits Periodunkon is játszik, hiszen aki haza akar valamit vinni Magyarországról, annak a legjobb emléke talán ő lesz.




2013 Február 19 kedd, 20:00h




Makám

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a kis válogatáslemezünkön a Makám is szerepelhet. Ez a zenekar meghatározza, hogy mit gondolunk most a népzenéről és hova lehet vele jutni. A Szimpla Garden Hits-en egy újabb számuk található meg, hiszen nem állt meg a zenekarral az idő.  A Makám bejárta már a világot; fellépnek a MÜPÁban is, de szívesen jönnek hozzánk lazítani és együtt koccintani is.

2013 Február 20 Szerda, 20:00h





BUDAPEST NUFOLK REVOLUTION


Ők nagyon profi táncházas meg mindenféle zenészek, és ezt a zenekart, ami tényleg merész újításokkal van tele, így írják határozzák meg valahogy:

"Budapest, mert itt élünk, alkotunk. Egyszerűen idevalósiak vagyunk és kész.

Nufolk („új népi”) Mert a népzene jelentése, tartalma folyamatosan változik. Nem a zene változik, hanem a nép. Arról is lemaradtunk, amikor a dudazenétől a vonós bandák átvették a stafétát. Arról is amikor a rézfúvós zenekarokból beat alakult, majd abból lakodalmas rock. Nem akarunk mindenről lemaradni.
Revolution („forradalom”). Mert forrongunk egyfolytában. Mert az már önmagában forradalom, hogy falusi zenét játszunk ebben a nagyvárosban. Mert másképp nem megy, minthogy a város zajában meg kell találni a vidék hangját, hiszen ott rejtezik benne. A legtisztább értéke a városnak a beszivárgó kulturális sokszínűség.


2013. Február 27 szerda, 20:00 h

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése