2013. január 16., szerda

Színház - Harold Pinter: A szerető



https://twitter.com/Pinter_Quotes
Semmi sem olyan, mint régen volt: - hajtogatjuk szinte minden szituációban – a párkapcsolatok, házasságok sem. A házasság szentsége letaszíttatott trónjáról. A női és férfi szerepek keverednek. Azt sem tudjuk, kinek mit kellene tennie ahhoz, hogy kapcsolata működjön, hovatovább jól működjön.
Mára generációkon átívelő jelenség a párkapcsolatok széthullása. A huszas, harmincas korosztályt éppúgy érinti, mint a negyvenes, ötveneseket. Szerelem - nem szerelem, titkolózás, birtoklás szeretet helyett, hazugságok és féligazságok, szerepjáték, durvaság, játszmák, versengés, viták, megcsalás - nem megcsalás. Ki lehet keveredni mindezek útvesztőjéből?



Harmadik előadásuk nem egy bonyolult történet. Házasság, válság, megcsalás, visszatalálás, mindez a Pinter-i , kissé abszurd, kissé groteszk, egészen finom kegyetlenséggel átszőtt módon. A Nobel-díjas szerző eme viszonylag korai alkotása nem törekszik a tökéletességre, nem igyekszik megfejteni a legmélyebb rejtelmeket, egyszerűen csak arról a válságról szól, ami az elmúlt 30-40 évben csak mélyül;s melynek megoldása talán az egyik legnagyobb erőfeszítést igényli – vagy épphogy nem kíván erőfeszítést? Csütörtökön talán kiderül.

 

RICHARD Jön ma a szeretőd?
SARAH Aha.
RICHARD Mikor?
SARAH Háromkor.
RICHARD Mentek valahova… vagy itthon maradtok?
SARAH Hát, azt hiszem maradunk.
RICHARD Azt hittem, el akarsz menni arra a kiállításra?
SARAH Igen, akartam, de ma inkább itthon maradnék vele.
RICHARD Aha. Na, mennem kell.


Ötlet: Mesterházy Fruzsina

Előadják: Fazakas Júlia, Menszátor Héresz Attila, Molnár György, Mesterházy Fruzsina


2013. január 24 (csütörtök), 18 óra 
 facebook-esemény Itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése