2013. szeptember 6., péntek

Minden hónapban Orgia a Szimplában -

Akik követik a Szimplákban zajló eseményeket, bizonyára felfigyeltek arra, hogy minden hónapban kisorsolunk 30 szerencsést, akik teljesen ingyen részt vehetnek a Vinoporttal közösen szervezett borkóstolón. Mi is kedveljük, és a közönség is nagyon kedveli ezeket az alkalmakat. A részvételnek nem feltétele a szaktudás, a kóstolók báját pont az adja, hogy nyitott, érdeklődő, ám nem feltétlenül borszakértő közönség vesz részt. Megéri tehát velünk játszani, felejthetetlen élménnyel gazdagodnak a nyertesek. A kóstolókról Tóth Adriennt, a Vinoport.hu online bormagazin főszerkesztőjét, az estek "háziasszonyát" kérdeztük.


Már február óta tart a Vinoport.hu és a Szimpla Kert közös BorOrgia sorozata, ahol minden hónapban más borász mutatkozik be a boraival. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen eseménysorozatot szervezz?


Fontosnak tartom, hogy minél több ember ráébredjen arra, a tudatos borfogyasztás nem sznobizmust, hanem a borokból kihozható nagyobb élményt jelent. Ezért is örülök annak, hogy sikerült egy olyan borkóstoló sorozatot elindítanunk, amely nem a borkedvelőknek szól, hanem azoknak, akik nyitottak a borok világára, de eddig még nem éreztek rá arra, milyen összetett, sokszínű és mély rétegei vannak a borkultúrának.

A BorOrgiára nem lehet belépőt venni, csak nyerni. Mennyiben más a BorOrgia kóstolók közönsége, mint más kóstolókon?

Az első alkalmak óta nyilvánvaló, hogy egy kifejezetten érdeklődő, intelligens közönséggel van dolgunk. Örülök annak, hogy olyan emberek jönnek el a kóstolókra, akik szívesen hallgatják a borászok élettörténeteit, szőlőművelési és borkészítési filozófiájuk részleteit vagy éppen az egyes évjáratok közötti különbségek borokra gyakorolt hatását. Sőt emellett bátran kérdeznek, és ez nagyban inspirálja a meghívott előadókat is.

Mit mesélnek a meghívott borászok, mennyire más élmény nekik fesztelenebb környezetben, többnyire laikusok előtt bemutatkozni?

Érdekes tapasztalat volt számomra, aki boros újságíróként dolgozom, hogy volt olyan borász, akit már több alkalommal is hallottam szakmai kör előtt bemutatkozni, mégsem tapasztaltam soha, hogy olyan oldott lett volna, mint amikor a Szimplában előadott.

Mire számíthatunk a jövőben, kik lesznek a legközelebbi meghívott borászok? Tervezel női borászokat is meghívni?

Szeptember elején a tokaji Holdvölgy Pincészet érkezett a Szimpla Kertbe, októberben pedig Egerből látogat ide Gál Péter, a Gál Lajos Pincészettől. Lassan végére érünk majd’ egy évnek, úgyhogy mostanában fogok bele a következő szezon borász listájának összeállításába.

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek a BorOrgia felkeltette az érdeklődését a szakma iránt és szeretnének többet, szervezetten is tanulni?

Budapesten több boros iskola is működik, mielőtt azonban valaki ebbe belevágna, javaslom, hogy járjon el minél több szervezett borkóstolóra, boros rendezvényre, olvasson utána a témának. Most indul a szeptemberi főszezon, ilyenkor nem ritka, hogy egy zsúfolt csütörtöki napon párhuzamosan akár tíz borkóstoló is zajlik a fővárosban.

Milyen őszi boros rendezvényeket ajánlasz az országban?

Ősszel rengeteg boros program zajlik szerte az országban. Szeptemberben indul a boros főszezon, innentől a novemberi újbor ünnepekig folyamatosak a szabadtéri rendezvények. Ezen a hétvégén például Sopronban, Etyeken, Budafokon, Mádon, Noszvajon, Szentendrén lesznek kisebb-nagyobb borfesztiválok. Szeptember közepén pedig jön az év legtöbb embert megmozgató boros eseménye, a Budavári Borfesztivál. Aki manapság el akar mélyedni a borok világában, az számtalan lehetőség közül választhat, ezekről a Vinoport.hu Programajánló rovatában igyekszünk folyamatos tájékoztatást adni.



Tóth Adrienn 


Vendéglátást tanultam a főiskolán, ott kerültem kapcsolatba a minőségi borokkal, ott döbbentem rá mennyire összetett és érdekes ez a világ. Ha őszinte vagyok, innentől nem volt tudatosan programozva a téma, de valahogy úgy alakult, hogy egyik boros tanfolyam, képzés jött a másik után. Amikor azon kaptam magam, hogy már Londonba járok vizsgázni nemzetközi borismeretből, gondoltam át, hogy innentől valószínűleg tényleg ezzel fogok foglalkozni. Innentől azért egyre tudatosabban igyekeztem felépíteni a borhoz kötődő kapcsolatomat. Most már öt éve vagyok főszerkesztője a Vinoport.hu online bormagazinnak. Napi legalább nyolc órában borokkal foglalkozom, írok, olvasok és beszélek róluk, nem nagyon telik el nap borleírás vagy bor témájú cikk írása nélkül. Amit szakmailag a legfontosabbnak tartok, azok a heti rendszerességű szerkesztőségi kóstolóink, amelyek során egy nem túl hosszú, tizenkét tételből álló borsort kóstolunk végig csendben, jegyzetelve. Ez fontos, mert a borkóstolás képessége olyan, mint a sport, fontos a folyamatos tréning annak érdekében, hogy minél több összefüggést fedezzünk fel a poharunkban lévő borok kóstolásából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése