2017. október 8., vasárnap

Sörlabor nyílik a Szimpla kertben - interjú


Szilágyi Tamás a Mad Scientist sörfőzde egyik alapítója mesélt nekünk arról, hogy milyen érzés is csapra verve látni több éves álmának megvalósulását, ami Labor néven debütált a Szimpla emeletén, és ahol az általuk készített sörkülönlegességeket kóstolhatjátok ettől a héttől kezdve.



Amikor megnyitsz egy sörfőzdét, közben arra is vágysz, hogy legyen egy hely, ahol majd be lehet mutatni azokat a söröket, amiket készítesz, mert Magyarországon a kézműves söröket megmutató sörözők egyfajta rotációban működnek. Ha lefogy valami, akkor jön helyette valami egészen más, új, és ezek egyre inkább kitolódnak. Mivel sok sörfőzde van már, így van, hogy egy adott típus mondjuk egy hónapig nincs az adott helyen. Szerintem fontos az, hogy legyenek fix csaphelyek, és ha mondjuk tőlem megkérdik, hogy hol lehet kóstolni a Mad Scientist söreit, akkor azt mondhassam, hogy itt, és itt, mondjuk például a Szimplában. Hamar rájöttünk, hogy ezt a részét nem mi magunk szeretnénk megcsinálni, tehát egy külsős hely kell, mert nem szeretnénk, hogy bármi a főzés rovására menjen, vagy mondjuk a minőség rovására. Ahhoz, hogy egy sörfőzde, vagy például egy bár fasza legyen, teljes erőbedobás szükséges, száz százalékos lelkesedés kell. És akkor felmerült, hogy mi lenne, ha az első ilyen hely itt bent a Szimplában lenne. Az, hogy ez most létrejöhet, egy fantasztikus dolog, hiszen rengeteg különféle ember fordul meg itt, nagyon sok ember találkozik majd a söreinkkel. Ez olyan mint egy tükör, úgy fogjuk fel, jól megmutatja majd, hogy a sörfogyasztók, akik kifejezetten sörözni jönnek, hogy állnak majd az általunk készített italokhoz, és ez egy remek mérce lehet. Ez egy kísérlet is egyben.

Ezért is lett Labor a neve?

Igen, olyan kísérleti főzeteket fogunk hozni ide, amik nagyon limitált mennyiségben kerülnek majd csak ki tőlünk, és csak néhány helyre.

De lesznek “bevált” söreitek is itt, ugye?

Így van, persze, de ez itt egy lehetőség arra, hogy teszteljük, mi is ízlik az embereknek, a világ minden tájáról érkezőknek egy adott ízvilág.

Honnan jött a név, Mad Scientist?

Amikor az ember saját vállalkozásba kezd, akkor nagyjából minden az ő fejéből pattan ki, így a név is a mi ötletünk volt. Szerettük volna, hogy a külföldiek számára is mondjon valamit, legyen jelentése, felismerjék. Jó, hogy ha a brand-név meg tudja mutatni, mire számíthat a fogyasztó, ha elárul már előre valamit az érzésvilágból. De elvetemült angol kifejezést sem szerettünk volna. Fontos volt az is, hogy az elképzeléseinkről is eláruljon valamit. Ez a “tudós” koncepció számunkra azt jelenti, hogy van valaki, aki tiszteletben tartja a tudományt, foglalkozik vele, de a olyan területeken mozog, ahol mindig feszegeti annak határait. Szerettük volna azt is sugallni, hogy azon vagyunk, hogy valami újat hozzunk létre, és ebben szintén benne van a kísérlet, akárcsak abban, amiről korábban beszéltünk. És reméljük, hogy szokatlan, izgalmas, és különleges dolgokat tudunk létrehozni folyamatosan.

Megemlítesz egy sört, ami kapható itt a Laborban?
Itt van például a Mango Bay, ez egy klasszikus amerikai pale ale alapra tervezett sör, amelyben laktóz és mangó van. Egy mangós-tejes turmixtól inspiráltan szerettünk volna létrehozni egy új dolgot.  Az ember szereti a hasát, és azért is ábrándozik ilyen ízeken-irányokon, és például amikor anno felvettük a munkatársakat, a beszélgetés egyik alapja volt, hogy szeretnek-e főzni. Igyekszünk mi magunk is mindent megkóstolni, mások söreit is, de másfajta italokat is, amik inspirálhatnak minket. Ott van még a Tokyo Lemonade, ami egy korianderes, naracshéjas belga búzasör, ez volt a nyár egyik slágere nálunk, nagyon sokan szeretik.

(fotó: Szöllősi Mátyás)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése